Sernik na zimno na twarogu z dodatkiem galaretek. Delikatny, puszysty i prosty w przygotowaniu.
Składniki
- 2 galaretki cytrynowe
- 250 ml śmietany kremówki
- 1/2 szkl cukru pudru
- wiaderko twarogu (1 kg)
- herbatniki
- wiórki kokosowe
Przygotowanie
2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy.
250 ml śmietany kremówki ubijamy z 1/2 szkl cukru pudru. Do ubitej śmietany dodajemy wiaderko twarogu (1 kg) na wolnych obrotach miksera i do tego na koniec wystudzoną galaretkę. Masa ma wyjść lejąca. Na blachę wykładamy herbatniki, na to masa serowa i do lodówki. Jak już sernik trochę stężeje, na wierzch wysypujemy uprażone wiórki kokosowe. Ciasto najlepiej smakuje po kilkunastu godzinach w lodówce.