Budyniowiec z kajmakiem to propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia, które rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 2 litry mleka
- kostka masła
- 10 budyni
- 5 łyżek cukru
- Herbatniki u mnie 3 paczki
- Puszka kajmaku
- 2 galaretki
Przygotowanie:
Do garnka wlewam 1 i pół l mleka dodaje kostkę masła i cukier czekam aż się rozpuści. Pół mleka które zostało rozrabiam z budyniami i dodaje do garnka z gotującym się mlekiem. W między czasie na blachę kładę papier do pieczenia i warstwę herbatników. Jak masa będzie gotowa to daje pół na herbatniki później kładę na nią herbatniki, masę kajmakową, herbatniki i znowu masę budyniową, a jak stężeje to 2 galaretki na wierzch z tym że 2 galaretki w 600 ml wody żeby była bardziej sztywna.