Snickers to przepyszne ciasto, które wszystkim bardzo smakuje i szybko znika ze stołów.
Składniki oraz sposób przygotowania:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3,5 łyżki mąki pszennej
- 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
Białka ubić z cukrem, żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Do ubitych na sztywno białek dodać żółtka i wymieszać, następnie dodać mąkę i kakao. Wszystkie składniki połączyć i wyłożyć na blaszkę. Piec 25 min. 180 stopni.
Masa:
- 1 kostka masła
- 1 szklanka mleka
- opakowanie mleka w proszku
- 3/4 szklanki cukru
- masa kajakowa
- orzeszki solone
- rodzynki
- czekolada mleczna
Mleko, cukier i masło rozpuścić, ostudzić do zimnej masy dodać mleko w proszku i miksować na jednolity krem.
Biszkopt przekroić na pół i nasączyć.
Układanie warstw:
- biszkopt
- pół masy kajmakowej
- pół masy białej
- biszkopt
- reszta masy kajmakowej
- reszta masy białej
- na górze orzeszki solone uprażone i rodzynki przelane wrzątkiem
- polać wszystko rozpuszczoną w 3 łyżeczkach mleka czekoladą