Ciasto “Rafaello” jest eleganckim, prostym w przygotowaniu ciastem o niebiańskim smaku.
Składniki:
- litr mleka
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier wanilinowy
- cukier
- wiórki kokosowe ok 200-250g
- herbatniki kakaowe i maślane (kto jakie woli)
- kostka masła 200g
Sposób przygotowania:
1 i ½ szklanki mleka mieszamy z cukrem, mąką pszenna i ziemniaczaną, żółtkami, cukrem wanilinowym. Miksujemy. Resztę mleka trzeba przegotować, gdy się przegotuje stopniowo dodajemy ww. mieszankę.
Gdy budyń zrobi się gęsty i się zagotuje odstawiamy go do wystudzenia (jak zrobią się grudki można je rozdrobnić mikserem).
Kiedy budyń stygnie, ubijamy masło w temperaturze pokojowej na piankę. Wystudzony budyń mieszamy z masłem, dodając wiórki kokosowe.
Tortownica śr. 26 cm, na sam dół kładę dwie warstwy ciemnych herbatników a na górze dwie jasne. Wystarczy około 500g ciastek.
Przekładamy budyń razem z ciastkami. Ostatnią warstwą musi być masa budyniowa. Wtedy posypujemy ją grubo wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. W zasadzie można jeść już po chwili ale lepszy jest jak stężeje i postoi w lodówce.