Pleśniak to pyszne ciasto, które szybko przygotujesz, a jeszcze szybciej zniknie ze stołu.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa:
- 5 białek
- szklanka cukru
- kisiel (ja dałam truskawkowy)
- 1,5 kg jabłek (jeśli jabłka mają zbył dużo soku, to lekko odcisnąć)
- dżem z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania:
Masło posiekać i dodać wszystkie składniki na ciasto. Wyrobić.
Odciąć 1/4 ciasta. Mniejszą włożyć do zamrażalnika, by się schłodziła.
Drugą, większą część ciasta równomiernie rozkładamy na posmarowaną blachę i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli zawierają dużo soku, lekko odciskamy i rozkładamy na cieście posmarowanym dżemem.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz kisiel. Ubijamy by składniki się połączyły.
Rozłożyć masę na jabłka i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta, które jest w zamrażarce. Piec ok 40 min. w temp. 180°C.