Efektownie wyglądająca sałatka na krakersach z serem żółtym, tuńczykiem, jajkiem i szczypiorkiem. Idealna na domowe imprezy.
Składniki oraz sposób przygotowania:
- krakersy
- starty ser żółty (200g) + 2-3 drobno posiekane ogorki konserwowe + 2 łyżki majonezu + pieprz. Pastę delikatnie wyłożyć na krakersy.
- krakersy
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym + 1 średnia, czerwona cebula + 2 łyżki majonezu + pieprz. Rozsmarować na krakersach.
- 5 jajek na twardo, oddzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na tarce, dodać 1-2 łyżki majonezu, odrobinę soli i sporo pieprzu. Rozsmarować na krakersach.
- żółtka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozsypać na ostatniej warstwie. Na to posiekany szczypiorek lub dymka.
Zostawić w lodówce pod przykryciem na minimum 12h, aby wszystkie składniki ze sobą się przegryzły.