Pyszne ciasto na zimno, bez pieczenia, na lekko słonych krakersach.
Składniki oraz sposób przygotowania
- 2 opakowania krakersów
- 500ml śmietany 30%
- serek mascarpone
- kajmak w puszce
KREM:
- 750ml mleka
- 20g cukru pudru
- 2 żółtka
- 40g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 200g masła
Ugotować budyń. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać porcjami zimny budyń.
KAJMAK:
Puszkę włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować 5 minut. Po tym czasie ciepły kajmak rozsmarować na krakersach.
ŚMIETANA:
Ubić na wolnych obrotach dodając 2 łyżki cukru pudru. Dołożyć serek mascarpone i jeszcze raz razem wymieszać mikserem. Ciasto posypać startą czekoladą.
Warstwy:
- Krakersy
- Kajmak
- Krakersy
- Krem
- Krakersy
- Śmietana
- Starta czekolada
Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej aby krakersy dobrze nasiąkły.