Rozgrzewająca i aromatyczna zupa tajska to doskonały przepis na orientalny obiad, który zachwyci domowników.
Składniki:
- pierś z indyka
- 3 papryki (żółta, czerwona, zielona)
- bulion warzywny
- mleko koksowe (1 szklanka 250 ml)
- curry, kurkuma, imbir, sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy
- cienki makaron ryżowy
Sposób przygotowania:
- Gotuję bulion warzywny na pietruszce, dwóch marchewkach, selerze, porze, dwóch cebulach i dwóch ząbkach czosnku plus ziele angielskie i liść laurowy.
- Kroje w kostkę papryki i dorzucam do bulionu. Gotuje 15 min.
- Podsmażana pierś z indyka pokrojoną w kostkę smażę na łyżce oliwy i po podsmażeniu dodaje do wywaru. 2 minuty gotuje razem.
- Na koniec dodaje szklankę mleka kokosowego i doprawiam curry, solą, pieprzem oraz kurkumą i imbirem w proszku.
- Podaje z ugotowanym makaronem ryżowym.