Zupa śledziowa

4.2
(32)

Zupa śledziowa z cebulą, śmietaną i odrobiną octu to pyszne wigilijne danie, które zachwyci wszystkich gości.

Składniki oraz sposób przygotowania:

Filety śledziowe wymoczyć w wodzie żeby nie były słone.

Kroję 2 filety śledziowe w kostkę, cebulkę w drobną kostkę, ucieram kwaśne jabłko na drobnych oczkach, dodaję pieprz, troche soli, trochę cukru, łyżeczkę octu i mieszam.

Następnie dodaję dużą śmietanę 18% i mieszam, dolewam pół szklanki mleka i dalej mieszam.

Próbuję i doprawiam gdy jest potrzeba. Smak ma być słodko-kwaśny, a zupa lejąca – nie za gęsta odstawiam na pół godziny.

Do przegryzienia smaku gotuję ziemniaki (najlepiej w mundurkach smakują do śledzia). Podaje zupę i ziemniaki na osobnym talerzu, aby jeść gorące do zupy.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 32

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!