Domowy pasztet


Pyszny domowy pasztet z różnych gatunków mięsa to propozycja idealna na co dzień i od święta.

Składniki oraz sposób przygotowania:

Mięso (wieprzowe, z szynki, schab, karkówka, podgardle, trochę wątróbki i serc też wieprzowych) wszystko kroję na małe kawałki, podsmażam chwilkę na patelni.

Szykuje duże garnki do gotowania, które od spodu wykładam słoniną i podsmażone mięso przekładam do garnków. Na górę do garnków dokładam też kilka marchewek, selera i parę bułek.

Wszystko podlewam wodą i gotuję około 1,5 godz. Gdy mięso już wystygnie, wszystko mielę. Do tego podsmażam kilka skrojonych w kostkę cebul i dodaję do mięsa, jak również kilka jajek i bulion.

Nie wylewam wody po mięsie, tylko dodaję, żeby pasztet był soczysty. Przyprawiam solą, pieprzem, gałką i imbirem. Mieszam wszystko i do foremek.

Piekę 40 min w 180 stopniach. Do dwóch foremek przed pieczeniem dodałam grzybów suszonych i są też dwa z żurawiną.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 9

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!