Zupa meksykańska z mięsem wieprzowym to propozycja dla wielbicieli wyrazistych, ostrzejszych smaków.
Składniki
- ok. 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- papryka konserwowa i świeża
- fasolka i kukurydza z puszki
- passata
- ketchup
- papryka słodka w proszku
- szczypta chili
- pieprz cayenne
Przygotowanie
Mięso kroję w średnią kostkę dodaje paprykę w proszku, pieprz cayene.
Obsmażam chwilke i dolewam odrobinę wody i dodaje cebule pokrojoną w grubsza kostkę.
Gdy mięso będzie prawie miękkie dodaje świeżą paprykę. Gotuje ok. 5 min. wrzucam kukurydzę i fasolkę (nie odcedzać).
Gdy wszystko będzie miękkie dorzucam paprykę konserwową (kostka).
Gotuje kolejne 5 minut dolewamy passate i ketchup ok. 2 lyżek i troszkę zalewy z papryki. Doprawiam odrobiną soli. Gdy będzie za gęsta dolać wodę.