Zupa krem ze szpinaku to pyszna propozycja na pierwsze danie. Jest aromatyczna i bardzo jedwabista.
Składniki:
- porcja rosołowa z indyka (może być kurczak)
- pałki z kurczaka 5 szt.
- 3 opakowania szpinaku
- opakowanie włoszczyzny (tym razem mrożona w pokrojoną w paski)
- 3-4 ząbki czosnku
- 3-4 kromki chleba
- śmietana
Sposób przygotowania:
Gotujemy wywar tym razem na porcji z indyka może to być baza na podstawie zwykłego rosołu.
Jak mięso miękkie wrzucam warzywa. Tym razem wrzuciłam mrożone, ale mogą być także świeże jak do rosołu. Gotuję do miękkości wszystko, mięso można obrać z kości i wrzucić do zupy ja tego nie robiłam. Wszystko blendujemy.
Na patelni podsmażyć szpinak dodać czosnek, przyprawić solą i pieprzem i chwilę dusimy na koniec również zmiksować.
Wymieszać szpinak z resztą zupy. Chleb pokroić w kosteczkę i smażyć na patelni na łyżce oleju aż się zarumieni. Wlać do miski dodać łyżkę śmietany i grzanki.