Zupa krem z dyni


Rozgrzewająca zupa krem z dyni z grzankami to obowiązkowa propozycja do zaserwowania w chłodniejsze dni.

Składniki oraz sposób przygotowania:

Robiona na rosole (tak mniej więcej pół średniego garnka). Dynie wielkości dłoni (lekko ponad kilo) w skórze pokroić na 4 i usunąć gniazdami nasienne, pokroić w paski natrzeć olejem solą i ziołami prowansalskimi wstawić do piekarnika na 180 C jakieś 20-30 minut aż zmięknie. Pod koniec pieczenia wrzuciłam kilka ząbków czosnku w łupinie. Cebulkę (2 średnie) pokroić w kostkę podsmażyć na patelni i do garnka z rosołem. Dynie po upieczeniu obrać ze skóry czosnek też i wrzucić do garnka ziemniaki (ok. 8 małych-średnich) obrać pokroić w kostkę i ugotować w oddzielnym garnku wrzucić po ugotowaniu do reszty całość zblendować. Przyprawy jakie dałam to sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, pieprz Cayene. Można dać trochę śmietany albo mleka do smaku. A grzanki to chleb tostowy (może być każdy inny też oczywiście) pokroiłam w kostkę dałam zioła prowansalskie trochę oleju i na patelnie mały ogień i smażyć aż się zarumienią.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!