Wyśmienity sernik bez sera

4.1
(14)

sernik bez sera

Sernik bez sera na kruchym ciasteczkowym spodzie. Bardzo miękki, puszysty i delikatny w smaku.

Składniki

  • 5 jajek
  • 2x 500 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2×250 g serka mascarpone
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 150 g cukru
  • 2x budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 150 g śmietany kremówki
  • 1 opakowanie ciastek zbożowych
  • 250 g masła

Przygotowanie

Ciastka zbledować na piasek. Rozpuścić 150 g masła i lekko przestudzone dodać do ciasteczek. Wymieszać i rozłożyć na dno tortownicy (średnica 23 cm) i wstawić do lodówki na 30 minut.
Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Dodać jogurt naturalny i wszystko wymieszać. Następnie dodać serek mascarpone i wszystko delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać budynie i śmietane kremówkę. Przemiksować chwilkę aż masa będzie jednolita. Na sam koniec dodać 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła. Wymieszać i wylać do tortownicy.
Piec w 160 st. przez 100 minut. Po upieczeniu zostawić 15 minut w piekarniku. Po tym czasie uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Do środka mozna dodać ulubione owoce lub rodzynki lub czekoladę. Oczywiście przed pieczeniem. Przechowywać w lodówce.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 14

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!