Sernik bez sera na kruchym ciasteczkowym spodzie. Bardzo miękki, puszysty i delikatny w smaku.
Składniki
- 5 jajek
- 2x 500 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2×250 g serka mascarpone
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- 150 g cukru
- 2x budyń śmietankowy lub waniliowy
- 150 g śmietany kremówki
- 1 opakowanie ciastek zbożowych
- 250 g masła
Przygotowanie
Ciastka zbledować na piasek. Rozpuścić 150 g masła i lekko przestudzone dodać do ciasteczek. Wymieszać i rozłożyć na dno tortownicy (średnica 23 cm) i wstawić do lodówki na 30 minut.
Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Dodać jogurt naturalny i wszystko wymieszać. Następnie dodać serek mascarpone i wszystko delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać budynie i śmietane kremówkę. Przemiksować chwilkę aż masa będzie jednolita. Na sam koniec dodać 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła. Wymieszać i wylać do tortownicy.
Piec w 160 st. przez 100 minut. Po upieczeniu zostawić 15 minut w piekarniku. Po tym czasie uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Do środka mozna dodać ulubione owoce lub rodzynki lub czekoladę. Oczywiście przed pieczeniem. Przechowywać w lodówce.