Pączki twarogowe to pyszny pomysł deser, który przyciągnie do kuchni wszystkich domowników.
Składniki
- 220 g twarogu
- 220 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 3-4 łyżeczki cukru
- cukier wanilinowy
- 9 g proszku do pieczenia
Przygotowanie
Widelcem w misce wymieszać twaróg, jajka, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia.
Powoli dodawać mąkę. Kiedy będzie już mniej-więcej gęste, wyłożyć na stół i zamieszać masę, będzie wyglądała jak ciasto.
Ciasto przekładam do miski i przykrywam folią, żeby “odpoczęło”. Dzielimy ciasto na 2 porcje, z jednej części robimy pączki, druga pod folią, aby nie schło. Odrywamy ciasto równymi kawałkami, robimy piłeczki i rzucamy do rozgrzanego oleju.