Przepis na świąteczne trójkąciki z ciasta filo z pysznym nadzieniem grzybowym.
Składniki
- 1 op. ciasta filo
- 0.5 kg boczniaków
- 0.3 kg pieczarek
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- trochę wody, mleka i oliwy
- roztrzepane jajko do posmarowania
Przygotowanie
Cebulę, boczniaki i pieczarki miksuje w blenderze (można zetrzeć na tarce). Dusze na masełku z odrobiną wody do momentu, aż woda odparuje i będzie lepki farsz.
Jeden płat ciasta filo smaruję połączeniem wody, mleka i oliwy. Kładę drugi plat i znowu smaruje. Rozcinam ciasto na 5 pasków. Nakładam farsz i zawijam w trójkąty. Zawinięte przekładam na blachę, smaruje jajkiem i do piekarnika na ok. 15-20 min jak będą złociste. Temp. 180 st. C. Z jednego opakowania ciasta wychodzi około 12 trójkątów.