Delikatny i subtelny tort kokosowy na bazie puszystego biszkoptu. Idealny na domowe uroczystości takie jak urodziny czy rocznice.
Składniki oraz sposób przygotowania:
Biszkopt:
7 jajek
1/4 mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru lub mniej
pół szklanki bardzo gładko zmielonych migdałów lub olejek migdałowy.
Z tego pieczemy biszkopt w 180° ok. 35 minut ale to zależy od piekarnika.
Krem kokosowy:
300ml śmietany 36% ubijamy na sztywno, do ubitej śmietany 1 serek mascarpone, 1 puszka masy kokosowej (lub można zrobić ją też samemu)
Masa kokosowa zrobiona samemu:
1 opakowanie wiórek kokosowych + szklanka mleka + szklanka cukru lub mniej. Gotować to dopóki nie zgęstnieje na wolnym ogniu. Potem wystudzić i dodawać do ubitej śmietany z serkiem mascarpone.
Poncz:
Pół szklanki likieru kokosowego, 1/4 szklanki wody przegotowanej
Dżem wiśniowy do przełożenia tylko dolnej warstwy.