Tort bezowy z owocami, czyli przepyszny deser składający się z chrupiącej bezy, masy śmietankowej i świeżych owoców.
Składniki oraz sposób przygotowania
Przepis na bezę:
- 5 białek z jajek
- 250 g drobnego cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Białka ubijamy z odrobiną soli, gdy już są w miarę sztywne dodajemy po łyżce cukru i ubijamy dalej aż do uzyskania bardzo sztywnej piany i do momentu aż nie słychać cukru pod mieszadłami. Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę soku z cytryny i jeszcze raz ubijamy. Wykładamy na papier do pieczenia z odrysowanym kołem i wykładamy masę robiąc w środku wgłębienie, a brzegi zaciągamy do góry łyżką, aby wyszły ozdobne pręgi. Wkładamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i pieczemy/suszymy dwie i pół godziny.
Przepis na masę:
- 600 ml śmietanki
- 250 g serka mascarpone
- 2 śmietan-fix
- cukier puder 2 łyżki
- sok z cytryny 2 łyżki
Wykonanie:
Śmietanę ubijamy, dokładamy cukier i śmietaną fix na koniec sok z cytryny.
Mikserem rozcieramy mascarpone i dodajemy powoli śmietanę ubitą i mieszamy już łyżką.
Mus z truskawek zagotować do odparowania i pozostawić do wystygnięcia wtedy też zgęstnieje.
Beze przekładamy masą polewamy musem i jeszcze raz masą i musem. Na wierzchu zdobimy owocami według uznania i dostępności.