Tiramisu


Tiramisu to pyszny włoski deser, który zachwyca smakiem, kremowością i słodyczą zestawioną z intensywnym smakiem kawy.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 500 g ser mascarpone
  • ciastka „Savoiardi”, ja miałam opakowanie 250 g
  • 300 ml kawy
  • kakao

Sposób przygotowania:

Oddziel żółtka od białek.

Ubij żółtka z cukrem na biało.

Dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj.

Białka ubić z odrobiną cukru do uzyskania bardzo gęstej pianki.

Ostrożnie dodaj ubite białka do żółtek z mascarpone i delikatnie wymieszaj.

Zrobić kawę (3 łyżeczki kawy na 300 ml wrzącej wody), można dodać 30-50 ml likieru Belis, lub amaretto, lub koniaku. Kawa powinna ostygnąć.

Ciasteczka nasączone kawą układamy w formie, potem warstwę kremu, przez sito posypujemy kakao, potem znowu ciasteczka, krem, ​​kakao. Deser jest gotowy.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 9

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!