Przepis na tartę obiadową z kurczakiem, brokułem, serem i innymi dodatkami.
Składniki
- ciasto francuskie
- brokuł (podzielić na różyczki i sparzyć)
- pierś z kurczaka (pokroić w kostkę dodać sól, pieprz i usmażyć)
- pieczarki (pokroić i usmażyć z dodatkiem soli i masła)
- pomidorki koktajlowe (kilka szt. na wierzch)
- ser żółty (zetrzeć)
- 2 jajka
- śmietana ukwaszona lub słodka 200 g
Przygotowanie
Formę wysmarować i wykleić gotowym ciastem francuskim. Dno lekko ponakłuwać widelcem. Dodać wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Brokuł, pieczarki, kurczak.
Jajka roztrzepać wraz ze śmietaną, dodać szczyptę soli i pieprzu do smaku można też użyć ziół ale to według uznania. Gotową mieszanką zalać składniki co spowoduje że podczas pieczenia wszystko się razem połączy. Na wierzch dodać kilka pomidorków przeciętych na pół i zasypać wszystko serem. Ja dodałam jeszcze mozzarellę, porwaną w kawałki.
Następnie do piekarnika i piec tak jak ciasto francuskie lub według własnego wyczucia 20-30 min 180 – 200 stopni przy bacznej obserwacji.