Bardzo prosta i smaczna szarlotka z pysznym, chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego.
Składniki
Ciasto
- 1 kostka masła
- 1 szkl cukru
- 3 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
Mus jabłkowy
- 1,5 kg jabłek
- odrobina wody
- sok z cytryny
- cukier
- cynamon
Przygotowanie
Składniki na ciasto zagnieść, odstawić do schłodzenia na 2 h.
Jabłka kroję w kostkę razem ze skórką. Przekładam na patelnię i dodaję trochę wody, soku z cytryny, cukru i cynamon. Gotuję do uzyskania odpowiedniej konsystencji, jakieś 10 min.
Ciasto podzielić na dwie części, jedną część rozwałkować i wyłożyć na dużą blachę, następnie wyłożyć mus. Drugą część ciasta trę na tarce. Piekę 45 min w 180 st.