Szarlotka karkonoska


Przepis na szarlotkę karkonoską. Proste a zarazem przepyszne ciasto idealne do kawy, lub na niedzielę.

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki gęstej śmietany

Masa:

  • 1 budyń
  • 2 żółtka
  • 1 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • konfitura porzeczkowa

Przygotowanie

Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść ciasto i wyłożyć na blaszkę. Wcześniej ugotować budyń z przepisu na opakowaniu + 2 żółtka. 1 kg jabłek pokroić w drobniutką kostkę i uprażyć z 4 łyżkami cukru. Budyń wyłożyć na ciasto potem uprażone jabłka i konfiturę porzeczkową. Pozostałe białka ubić na sztywno z 1 szkl. cukru, wyłożyć na górę ciasta. Piec 50 min w 170 stopniach.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 22

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!