Przepis na szarlotkę karkonoską. Proste a zarazem przepyszne ciasto idealne do kawy, lub na niedzielę.
Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 4 łyżki gęstej śmietany
Masa:
- 1 budyń
- 2 żółtka
- 1 kg jabłek
- 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
- konfitura porzeczkowa
Przygotowanie
Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść ciasto i wyłożyć na blaszkę. Wcześniej ugotować budyń z przepisu na opakowaniu + 2 żółtka. 1 kg jabłek pokroić w drobniutką kostkę i uprażyć z 4 łyżkami cukru. Budyń wyłożyć na ciasto potem uprażone jabłka i konfiturę porzeczkową. Pozostałe białka ubić na sztywno z 1 szkl. cukru, wyłożyć na górę ciasta. Piec 50 min w 170 stopniach.