Śledzie w śmietanie

5
(1)

Śledzie w śmietanie

Klasyczny przepis na śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą. Znakomicie skomponowane połączenie smaków i aromatów.

Składniki

  • ok. 500 g filetów śledziowych matias
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • 2 śmietany 18% (400 g)
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz
  • koperek
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Matiasy moczę w wodzie przez 2 godziny. Następnie cebulę kroję w kostkę. Zalewam gorącą wodą, aby zmiękła. Odcedzam na sitku. Umieszczam cebulę w naczyniu. Dodaję starte jabłka na średnich oczkach (ja także odciskami trochę wody z jabłek). Następnie odciskam śledzie z nadmiaru wody. Kroję na mniejsze części. Dodaję dwie śmietany 18%, dwie łyżki majonezu, pieprzu, koperku i natkę pietruszki.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!