Śledź po japońsku to oryginalny i bardzo smaczny sposób na przekąskę, która świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach.
Składniki
- 6 płatów śledzi
- 1 cebula
- 3 ogórki kiszone
- 3 ugotowane jajka
- 1 łyżeczką soli
- 1 łyżeczką cukru
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka oleju
- majonez
- pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie
Cebulę i ogórki kiszone posiekać drobno. Cebulę doprawić 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką cukru, 1 łyżka octu, 1 łyżka oleju. Na talerzu ułożyć cebulę, następnie ogórki. Ugotowane połówki jajek owinąć paskiem śledzia i ułożyć na ogórkach. Jajka posmarować majonezem, posypać pieprzem i natką pietruszki.