Przepis na proste, ale jakże efektowne ciasteczka w kształcie ust.
Składniki:
- 200g masła
- 200g twarogu
- 200g mąki
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Do miski wrzuciłam 200g zimnego pokrojonego masła, 200g twarogu, 200g mąki i 2 łyżki cukru. Można dodać jak ktoś lubi cukier waniliowy lub aromat.
Wyrobiłam wszystko ręcznie aż składniki sie dobrze połączyły. Ciasto owinęłam folią spożywczą i włożyłam do lodówki na godzinę.
Po tym czasie rozwałkowałam na grubość ok. 0,5 cm podsypując mąką z obu stron.
Wykrawałam kółka szklanką trochę szerszą niż zwykłą.
2 jabłka obrałam i pokroiłam na półksiężyce, układałam na wyciętych kółkach do połowy i składałam ciasto na pół. Nie dociskałam zbyt mocno, ani nie sklejałam.
Piekłam w temperaturze 180 st góra-dół około 30 min aż się ładnie zrumieniły. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta.