Sernik zebra na zimno jest bardzo prosty w wykonaniu, a po przekrojeniu ma fantazyjne paski.
Składniki
- 1/2 kg twarogu sernikowego lub 2 serki homogenizowane po 250 g
- 1/2 kostki masła
- 1,5 szkl cukru
- 3 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 6 łyżeczek żelatyny
- 0,5 szkl mleka
- 3-4 łyżki kakao
Przygotowanie
Żelatynę namoczyć w 0,5 szkl wody.
W tym czasie utrzeć masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Dalej ucierając dodać ser i ubita pianę.
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić napęczniałą żelatynę. Podzielić na dwie części.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
Do ciasta wlewamy mleko i mieszamy.
Mała tortownice wyłożyć folią spożywczą.
Teraz postępujemy tak jak z tradycyjną zebrą, czyli na środek tortownicy wykładamy po 3 łyżki ciasta naprzemiennie.
Ciasto w trakcie tezęje. Wtedy wystarczy energicznie wymieszać.