Jest bardzo lekki i puszysty, a do tego naprawdę smaczny. Zawsze się udaje, a jak wiadomo serniki bywają kapryśne.
Składniki
- wiaderko dobrego twarogu (1 kg)
- 5 żółtek
- 2 budynie bez cukru (proszek)
- puszka słodzonego mleka skondensowanego ok. 500-530g
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek. Kolejno białka ubić na sztywną pianę, odstawić.
Pozostałe składniki mieszamy do połączenia i dodajemy ubitą pianę.
Pieczemy góra-dół bez termoobiegu 30 min w 180 później, 40 min w 150.
Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Ja piekłam w tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, papier dość sporo wystawał nad tortownicę.
Sernik jest bardzo delikatny, właściwie to pianka sernikowa. Można zrobić polewę czekoladowa lub cukier puder do ozdoby.