Sernik śmietankowy

4.7
(47)

Serniczek śmietankowy

Kremowy, wilgotny i puszysty sernik śmietankowy, któremu trudno się oprzeć. To ciasto wprost rozpływa się w ustach!

Składniki

Spód:

  • 2 szkl mąki
  • ½ kostki masła
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1.5 kg sera z wiaderka
  • 10 jajek
  • 1.5 szkl cukru
  • 3 budynie śmietankowe

Przygotowanie

Wszystkie składniki na spód dobrze ze sobą połączyć i wyłożyć na blachę. Podpiec ok. 11 min w 160°C na termoobiegu.

Białka ubić ze szczyptą soli i z cukrem. Do osobnej miski dodać ser, żółtka, budynie i zmiksować. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie mieszać. Wylać na spód i piec ok. 55 min w 160°C na termoobiegu. 15 min przed końcem zmniejszyć do 150°C.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 47

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!