Przepis na sernik puszek. Biszkoptowy spód i puszysta serowa masa to połączenie, któremu nikt się nie oprze.
Składniki oraz sposób przygotowania
Ciasto
- 1/2 margaryny
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 1 cukier waniliowy
Mikserem utrzeć margarynę z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodajemy żółtka, obie mąki, proszek, ocet i dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy na złoty kolor około 15 minut.
Ser
- 8 jajek
- 1 kg sera z wiaderka
- 2 budynie śmietankowe (duże)
- 1 szkl cukru
- 500 ml śmietany tortowej (36%)
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser i budynie. Dokładnie ucieramy, następnie dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy łyżką. Ubitą na sztywno śmietanę połączyć z masą serową i delikatnie wymieszać łyżką. Wylewamy na upieczone ciasto. Całość piec około 1 godz w 180 stopniach.