Sernik nowojorski


Przepis na sernik nowojorski (New York Cheesecake). Idealnie kremowy i aksamitny.

Składniki oraz sposób przygotowania

Spód:

  • 120 g herbatników
  • ok. 5 łyżek rozpuszczonego masła

Wymieszać składniki aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia tortownicę i włożyć do lodówki.

Masa serowa:

  • 2 sery typu Philadelphia 226 g każdy
  • 1 jogurt grecki
  • 3 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szkl. mąki
  • 3 łyżki cukru waniliowego

Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temp. pokojowej. Ser zostawiam na blacie na całą noc.

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. W międzyczasie utrzeć mikserem ser z cukrem na gładką masę, wlać mleko i wymieszać, dodawać jajka po jednym naraz i miksować do połączenia się składników, dodać jogurt, ekstrakt waniliowy, mąkę, można też dodać skórkę z cytryny i krótko wymieszać.

Masę wylać na schłodzony spód. Sernik powinien być pieczony w kąpieli wodnej. Tortownicę należy obłożyć folią aluminiową i włożyć do większej formy i zalać gorącą wodą do wysokości połowy tortownicy. Można też tylko włożyć bezpośrednio naczynie do piekarnika z gorącą wodą jeśli nie mamy takiego dużego naczynia, w którym zmieści się tortownica. Piec godzinę, po tym czasie wyłączyć piekarnik i nie zaglądać tylko pozostawić w nim do ostudzenia na 5-6 godzin. Następnie wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Sernik można polać ulubioną konfiturą.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!