Wygląda efektownie i świetnie smakuje. Sernik to idealne ciasto na przyjęcia i spotkania rodzinne oraz święta.
Składniki oraz sposób przygotowania:
Ciasto kruche
- 2 szkl. mąki
- 0,5 szkl. cukru
- 3 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku
- 2 łyżeczki kakao
- 150g masła
Połączyć składniki, wyrobić ciasto, 1/3 ciasta do lodówki a 2/3 ciasta upiec 20min/180′ w tortownicy 25cm wyłożonej papierem.
Masa serowa
- 3 białka
- skórka z 1 pomarańczy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szkl. cukru (szkl. 200ml)
- 50g masła
- 1kg sera białego
Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy cukier i startą skórkę z pomarańczy studzimy. Białka ubijamy i łączymy wszystkie składniki.
Wykładamy masę serową na upieczone ciasto, a na wierzchu pozostałą 1/3 ciasta kruchego.
Pieczemy góra-dół przez 50/55 min. w 180′.