Prosty przepis na sernik pieczony z jogurtów greckich z dodatkiem owoców. Pyszny i łatwy w wykonaniu!
Składniki
- 4 jogurty greckie (po 400 g każdy)
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki cukru
- 8 jajek
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 opakowanie malin
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek, wsypać 1 szklankę cukru, cukier waniliowy i utrzeć kogel-mogel. Następnie dodać jogurty, wlać olej i wsypać budynie (proszek). Wszystko wymieszać robotem na wolnych obrotach. Z białek ubić pianę, dosypać drugą szklankę cukru i całość dodać do masy jogurtowej. Lekko wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 22×32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę jogurtową, a następnie rozłożyć malinki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i wstawić do niego ciasto na około 60 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.