Sernik na ciemnym spodzie


Nie wiesz, jakie ciasto podać gościom? Sernik na ciemnym spodzie sprawdzi się na każdą okazję. 

Składniki

Ciasto:

  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 1 szk cukru
  • 3 źółtka
  • 3 łyżki kakao
  • 3 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1,5 kg sera
  • 1,5 szk cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 12 łyżek topionego tłuszczu – masło
  • 8 jajek -białka ubić
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

Składniki na ciasto zagnieść i wstawić na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.

Masa serowa: żółtka miksuje z cukrem, dodaję stopniowo ser, roztopione masło, budyń, ubite na sztywno białka, sok z cytryny.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia trę ciasto, na to masa serowa, na wierzch resztę ciasta. Piekę w 170 st. przez 80 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 14

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!