Nie wiesz, jakie ciasto podać gościom? Sernik na ciemnym spodzie sprawdzi się na każdą okazję.
Składniki
Ciasto:
- 1 kostka margaryny lub masła
- 1 szk cukru
- 3 źółtka
- 3 łyżki kakao
- 3 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1,5 kg sera
- 1,5 szk cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 12 łyżek topionego tłuszczu – masło
- 8 jajek -białka ubić
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie
Składniki na ciasto zagnieść i wstawić na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.
Masa serowa: żółtka miksuje z cukrem, dodaję stopniowo ser, roztopione masło, budyń, ubite na sztywno białka, sok z cytryny.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia trę ciasto, na to masa serowa, na wierzch resztę ciasta. Piekę w 170 st. przez 80 minut.