Sernik latte macchiato bez pieczenia


Sernik latte macchiato to propozycja dla miłośników kawy a zarazem serników na zimno.

Składniki

SPÓD:

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • pół kostki masła
  • 4 łyżki naparu z kawy

MASA SEROWA:

  • 600 g twarogu gotowego z wiaderka
  • 330ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki wody

BITA ŚMIETANA:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka wody gorące

NAPAR KAWOWY:

  • 5 łyżek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki wody

Przygotowanie

Biszkopty rozdrobnić na piasek, masło rozpuścić i dodać do biszkoptów – wymieszać dodać 3 łyżki naparu kawowego, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy.

3 łyżki żelatyny rozpuścić z 3 łyżkami gorącej wody (pozostawić do lekkiego wystudzenia), twaróg zmiksować z cukrem pudrem, dodać cukier wanilinowy.

Zimną śmietankę ubić na sztywno pod koniec już ubijania dodać cukier puder, przełożyć do masy twarogowej i wymieszać szpatułką delikatnie, dodać ostudzoną żelatynę chwilkę miksować.

Masę podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na spód ciasta włożyć do lodówki aby stężało, do drugiej masy dodać pozostały napar kawowy i wymieszać, wyłożyć na poprzednią masę i włożyć do lodówki do stężenia.

Ubić bitą śmietanę a pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę krótko miksując – wyłożyć na sernik i całość ponownie schłodzić, najlepiej na całą noc.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!