Gdy brakuje wam czasu na skomplikowane wypieki, ten sernik gotowany na herbatnikach sprawdzi się idealnie.
Składniki
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 200g masła
- 1 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 100 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- herbatniki ok. 4 paczki
- pół czekolady
- masa kajmakowa
Przygotowanie
W garnku rozpuścić masło. Dodać cukier, cukier waniliowy, mieszamy. Następnie dodać twaróg, jaja i energicznie mieszać cały czas gotując.
W 100 ml mleka rozrobić 2 budynie waniliowe i wlać do gotującego sera (nie zapominając o mieszaniu ponieważ masa może się przypalić) masa zgęstnieje.
Na blaszkę 22-24 wyłożyć papier do pieczenia. Ułożyć herbatniki na herbatnikach wyłożyć połowę masy, następnie na masie ułożyć znowu herbatniki i druga cześć masy, na wierzch znowu herbatniki. Sernik zostawić żeby wystygł.
Masę krówkową i pół czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy sernik. Na koniec posypać prażonymi wiórkami kokosowymi.