Prosta szarlotka z lukrem


Domowa, aromatyczna, przepyszna szarlotka z lukrem. Przepis nie jest trudny i każdy da sobie z nim radę.

Składniki

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 4 żółtka
  • 1 szkl. cukru
  • 20 dkg margaryny
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki proszku
  • 1 łyżka octu
  • 1 cukier waniliowy

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 cytrynowa galaretka

Lukier:

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18 %

Przygotowanie

Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części.

1,5 kg jabłek zetrzeć i usmażyć. Na koniec wsypać 1 cytrynową galaretkę i wymieszać. Ostudzić.

Na wysmarowaną blaszkę dajemy jedną część ciasta wylepiamy dno na to jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy ok. 50 min w 180 st do zarumienienia góry.

Po lekkim wystudzeniu robimy lukier: 1 szkl. cukru pudru + 1 łyżka śmietany 18 % wymieszać i równomiernie rozprowadzić po cieście.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 41

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!