Sernik cytrynowy

4.5
(12)

Sernik cytrynowy

Super pyszny i bardzo prosty do zrobienia sernik cytrynowy pieczony na ciasteczkowym spodzie.

Składniki

  • 20 dag masła
  • 35 dag cukru
  • łyżeczka skórki startej z cytryny
  • olejek cytrynowy
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 kg mielonego półtłustego twarogu
  • 20 dag herbatników maślanych
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Miękkie masło utrzyj z cukrem, skórką i olejkiem cytrynowym, dodawaj kolejno żółtka, budyń i po łyżce mielonego twarogu.

Białka ubij na sztywno, dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, spód wyłóż herbatnikami, przykryj masą serową, wyrównaj.

Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 12

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!