Super pyszny i bardzo prosty do zrobienia sernik cytrynowy pieczony na ciasteczkowym spodzie.
Składniki
- 20 dag masła
- 35 dag cukru
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- olejek cytrynowy
- 6 jajek
- 2 budynie śmietankowe
- 1 kg mielonego półtłustego twarogu
- 20 dag herbatników maślanych
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie
Miękkie masło utrzyj z cukrem, skórką i olejkiem cytrynowym, dodawaj kolejno żółtka, budyń i po łyżce mielonego twarogu.
Białka ubij na sztywno, dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, spód wyłóż herbatnikami, przykryj masą serową, wyrównaj.
Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.