Sernik królewski to tradycyjny polski sernik z kakaowym ciastem. Idealny deser na każdą okazję.
Składniki oraz sposób przygotowania
Blacha 40×25 cm
Ciasto kruche kakaowe:
- 500g mąki
- 300g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Mąkę i resztę sypkich składników przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na conajmniej 2 godziny.
Masa serowa:
- 1,2 kg sera półtłustego
- 8 jajek
- 300g cukru
- 1 budyń waniliowy
- 200g masła
- rodzynki wg uznania
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać roztopione masło, budyń i dodawać ser porcjami. Gdy już ser będzie wymieszany dodać białka. Ciasto podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć na spód, ja starłam na tarce, wyłożyć masę serową i zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 60 min w temp 180 stopni.