Ciasto na bogato

Smakowite ciasto bez pieczenia, które swoim smakiem zachwyci zarówno dorosłych jak i dzieci.

Składniki

  • 4 opakowania herbatników
  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka manny
  • kostka masła
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • śmietanka 30%
  • ser mascarpone
  • galaretka jaką kto lubi ja dodałam truskawkową
  • 2 łyżki cukru pudru
  • lukier do dekoracji

Przygotowanie

Na dno foremki wykładamy warstwę herbatników.

Mleko zagotowujemy. Wkładamy pokrojone w kostkę masło. Powoli wsypujemy manne wymieszaną z cukrem. Gotujemy około 10 minut cały czas mieszając aż masa nam zgęstnieje.

Dzielimy to na dwie części – jedną wykładamy na ułożone herbatniki i układamy kolejną warstwę ciastek.

Do drugiej dodajemy startą na dużych oczkach czekoladę i kakao. Mieszamy tak długo aż składniki się połączą i wykładamy na warstwę herbatników przykrywając kolejną warstwą ciastek.

Następnie przygotowujemy krem ze śmietanki i mascarpone. Schłodzoną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach. Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty i łyżką dodajemy mascarpone tak aby masa się połączyła. Gdy skończymy dodawać ser stopniowo dosypujemy galaretkę.

Cały krem wykładamy na naszą warstwę ciastek przykrywając ostatnią warstwą ciastek (ja ostatnią warstwę zrobiłam z ciemnych herbatników). Całość polewamy lukrem i wkładamy do lodówki.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!