Lekka i smaczna sałatka z serem pleśniowym, gruszkami i sosem malinowym. Idealna na kolację, lub jako przystawka na imprezę.
Składniki
- 200 g rukoli
- 2 gruszki
- 150 g sera z niebieską pleśnią
- garść orzechów włoskich
Sos malinowy:
- 150 g malin
- 10 ml octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- sok z połowy limonki
- kilka listków bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Rukolę opłukać, wysuszyć, ułożyć na talerzu. Gruszki umyć, podzielić na cząstki, ja przekroiłam wzdłuż na ćwiartki i usunęłam gniazda nasienne. Ser pleśniowy pokroić na większe kawałki. Pokrojone gruszki i ser wyłożyć na rukolę, posypać orzechami włoskimi. Wszystkie składniki sosu zblendować razem, polać sałatkę.