Mleczna kanapka na herbatnikach

4.8
(5)

Mleczna kanapka na herbatnikach

Mleczna kanapka bez pieczenia na herbatnikach to propozycja na pyszny i szybki deser, idealny na każdą okazję.

Składniki

  • duża paczka ciemnych herbatników
  • 250 ml mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 6 łyżek śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie

Najpierw na spód układamy ciemne herbatniki, później wykładamy na nie krem (250 ml mleka podgrzewamy z cukrem 1/4 szklanki i studzimy, po tym czasie kostkę masła chwilę ucieram w mikserze, dodaję mleko z cukrem i trzy szklanki mleka w proszku i miksuje na gładką masę).

Krem przelewam na herbatniki, rozprowadzam i układam następną warstwę herbatników, wstawiam do lodówki na godzinę. Po tym czasie robię polewę (2 tabliczki czekolady mlecznej roztapiam z sześcioma łyżkami śmietanki 30%). Tężejącą polewę wylewam na herbatniki, rozprowadzam dokładnie i wstawiam do lodówki na parę godzin.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!