Sałatka z kurczakiem curry i czerwoną fasolą to szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa, która świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych imprez czy spotkań z przyjaciółmi.
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 czerwone cebule
- 1 ogórek zielony
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 kapusta pekińska
- 1 puszka czerwonej fasoli
- przyprawa curry
- majonez
- keczup
Przygotowanie
Pierś z kurczaka posypujemy przyprawą curry i po około godzinie (można zostawić na więcej czasu) smażymy. Po wystygnięciu kawałki piersi kroimy w kostkę. Cebule drobno kroimy też w kostkę. To samo z ogórkiem zielonym. Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Fasolę i kukurydzę odsączamy z soków.
Przygotowane składniki układamy warstwami w miskach:
warstwa mięsa, warstwa cebuli, warstwa ogórka, warstwa majonezu, warstwa kukurydzy, keczup, warstwa kapusty, jeszcze raz cienka warstwa majonezu i keczupu, na wierzchu posypujemy czerwoną fasolą. Z tych składników wyszły mi dwie miski.