Sałatka z kapusty białej


Przepis na sałatkę z białej kapusty. Wspaniały dodatek do obiadu.

Składniki

  • 1 kg kapusty białej
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 1 kg marchewki
  • 0,5 kg cebuli

Zalewa

  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki octu 10%

Przygotowanie

Ogórki myjemy bez obierania, kroimy w plastry. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę i kapustę kroimy w plastry. Obraną marchew ścieramy na tarce. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski lub garnka i mieszamy. W osobnej misce mieszamy składniki zalewy. Po wymieszaniu zalewamy warzywa i odstawiamy na 4-5 godzin. Co jakiś czas mieszamy aż puści sok. Wkładamy do słoików zostawiamy około 2 cm od góry. Zalewamy pozostałym sokiem. Pasteryzujemy 15 minut od zagotowania. Słoiki układamy do góry dnem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 16

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!