Przepis na sałatkę z białej kapusty. Wspaniały dodatek do obiadu.
Składniki
- 1 kg kapusty białej
- 1 kg papryki czerwonej
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 1 kg marchewki
- 0,5 kg cebuli
Zalewa
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki octu 10%
Przygotowanie
Ogórki myjemy bez obierania, kroimy w plastry. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę i kapustę kroimy w plastry. Obraną marchew ścieramy na tarce. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski lub garnka i mieszamy. W osobnej misce mieszamy składniki zalewy. Po wymieszaniu zalewamy warzywa i odstawiamy na 4-5 godzin. Co jakiś czas mieszamy aż puści sok. Wkładamy do słoików zostawiamy około 2 cm od góry. Zalewamy pozostałym sokiem. Pasteryzujemy 15 minut od zagotowania. Słoiki układamy do góry dnem.