Sałatka warstwowa na krakersach

4.8
(4)

Bardzo efektowna i smaczna sałatka warstwowa z tuńczykiem na krakersach. Idealna na rodzinne imprezy.

Składniki

  • 27 krakersów
  • 5 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 ogórki korniszony
  • szczypiorek garść
  • 1-2 szt pora w zależności od wielkości
  • 1 puszka kukurydzy
  • majonez
  • sol i pieprz

Przygotowanie

Pory kroimy, solimy i odstawiamy na chwile żeby nieco zmiękły. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, oddzielamy żółtka od białek i ścieramy na tarce. Ogórki kroimy w kostkę. Tuńczyka i kukurydze odsączamy z zalewy.

Teraz w miskach oddzielnych szykujemy warstwy:
1 warstwa sałatki to pory i kukurydza oraz 2 łyżki majonezu odrobina soli i pieprzu. Druga warstwa: tuńczyk i ogórki oraz 3 łyżki majonezu, sol i pieprz.
Trzecia warstwa to starte białka, posiekany szczypiorek, sól i pieprz.

Na półmisku układamy blisko siebie 9 krakersów. Na nie pierwsza warstwa sałatki (przytrzymując krakersy żeby nam się nie rozsuwały delikatnie nakładamy sałatkę i równomiernie rozsmarowujemy). Następnie znów krakersy, następnie druga warstwa sałatki. Tak do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa tą z białkami posypujemy startymi żółtkami. Sałatkę wstawiamy do lodówki (najlepiej na cała noc) wtedy krakersy zmiękną i lepiej się kroją.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 4

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!