Bardzo efektowna i smaczna sałatka warstwowa z tuńczykiem na krakersach. Idealna na rodzinne imprezy.
Składniki
- 27 krakersów
- 5 jajek
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 ogórki korniszony
- szczypiorek garść
- 1-2 szt pora w zależności od wielkości
- 1 puszka kukurydzy
- majonez
- sol i pieprz
Przygotowanie
Pory kroimy, solimy i odstawiamy na chwile żeby nieco zmiękły. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, oddzielamy żółtka od białek i ścieramy na tarce. Ogórki kroimy w kostkę. Tuńczyka i kukurydze odsączamy z zalewy.
Teraz w miskach oddzielnych szykujemy warstwy:
1 warstwa sałatki to pory i kukurydza oraz 2 łyżki majonezu odrobina soli i pieprzu. Druga warstwa: tuńczyk i ogórki oraz 3 łyżki majonezu, sol i pieprz.
Trzecia warstwa to starte białka, posiekany szczypiorek, sól i pieprz.
Na półmisku układamy blisko siebie 9 krakersów. Na nie pierwsza warstwa sałatki (przytrzymując krakersy żeby nam się nie rozsuwały delikatnie nakładamy sałatkę i równomiernie rozsmarowujemy). Następnie znów krakersy, następnie druga warstwa sałatki. Tak do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa tą z białkami posypujemy startymi żółtkami. Sałatkę wstawiamy do lodówki (najlepiej na cała noc) wtedy krakersy zmiękną i lepiej się kroją.