Sałatka lwowska


Sałatka lwowska z burakami, śledziami i ziemniakami to pyszna propozycja na przyjęcia oraz święta.

Składniki:

  • 3 mniejsze buraki lub jeden duży
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 grubsze i dłuższe marchewki
  • 1/2 większego selera
  • 1 średniej wielkości pietruszka
  • 1 większe jabłko
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ogórki kiszone
  • 3-4 średniej wielkości śledzi matijas (nie koniecznie trzeba je moczyć, wtedy nie trzeba dosalać sałatki)
  • majonez
  • śmietana kwaśna 18%
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • pieprz
  • 1 pęczek koperku (+ opcjonalnie parę gałązek do ozdoby na wierzch)

Przygotowanie:

  1. Warzywa należy ugotować w mundurkach.
  2. Buraki piec również w mundurkach, troszkę oliwy dodać i zawinąć w folię aluminiową (piec ok. godziny do 1,5h).
  3. Wszystkie składniki pokroić w kostkę.
  4. Śledzie pokroić w romby/na ukos.
  5. Koperek należy posiekać i dodać do reszty składników.
  6. Wszystko ze sobą wymieszać.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!